Инспекция по труда-Стара Загора е започнала проверка по случая с взрива в предриятие в Казанлък. Това съобщи за "Фокус" главен инспектор Йордан Йорданов,  началник отдел "Административно, информационно и правно осигуряване“ в Дирекция "Инспекция по труда“ – Стара Загора. Той уточни, че не участва в проверката, но негови колеги са на място в предприятието.

"Не мога да дам точна информация за броя на пострадалите, тъй като инцидентът не е от леките и не знаем каква е степента на изгаряния на пострадалите лица. В такива случаи се образува досъдебно производство и оттам нататък възмоностите да даваме информация са ограничени заради запазването на следствена тайна", каза Йорданов.

Проверката ще се проведе в предвидените от закона срокове. "Ако се установят нарушения, свързани със спазването на здравословните и безопасни условия на труд, а и на трудовите правоотношения, тъй като и те имат отношение безопасността и здравето на работещите, ще бъдат предприети предвидените в закона мерки - било налагане на принудителни административни мерки, било и налагане на административно наказание. Срокът за проверки, предвидени в Административно-процесуалния кодекс, е едномесечен от започването на проверката, тоест от днес, но обикновено ние приключваме много по-бързо. Така че, напълно възможно е до една седмица да сме извършили и документирали проверките", каза инспекторът.

Ако бъдат установени принудителни административни мерки, могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок. За административните наказания сроковете стават по-дълги.

Йордан Йорданов уточни, че не става въпрос за сериозна експлозия. "Това е фармацевтивно предприятие, няма общо с оръжейната промишленост и се касае за съвсем случаен инцидент. Даже имаме колебание как изобщо са допуснали да се случи, тъй като няма нищо опасно. Проблемът от наша гледна точка са пострадалите работници, а не самият инцидент. Не мога да кажа какъв е точният брой на пострадалите, тъй като първоначално ни казаха, че са двама, след това станаха трима, но така или иначе колегите са на място и ще установят тези неща. Единият от пострадалите тази сутрин е бил в Клиниката по изгаряния в Пловдив", каза Йорданов.