За пореден път СУ "Любен Каравелов“ в град Добрич има повод за гордост, съобщават от Иновативното училище. Учениците Георги Димитров и Мелис Сали от 11 клас са защитили достойно проект “Умно кошче" и са спечелили първо място на Националната олимпиада по информационни технологии, проведена в края на април в ППМГ "Нанчо Попович“ в Шумен. Лауреатите на олимпиадата са се състезавали в категория "Големи обеми от данни" и са завоювали 90 точки. В националния кръг е взел участие и деветокласникът Матей Димов, класиран на 12-то място с проекта си "Високо“, категория "Мултимедийни приложения" 8-10 клас. Официален организатор и основен спонсор на олимпиадата е МОН.

Тя се е провела в три кръга – училищен, областен и национален. На първия кръг учениците са демонстрирали своя план за проект и до следващия кръг са допуснати само проекти със смислен и реалистичен план. На областния кръг учениците са защитили своите вече разработени проекти, оценени от областно жури, съгласно приетия регламент на олимпиадата.

Националното жури е одобрило класираните проекти за финалния кръг. Той се е провел на два етапа – тест и защита на проект. Общата оценка се получава след сумиране на оценките от двата етапа. Крайното класиране е на национално жури. 

Победителите в олимпиадата са получили специални дипломи от МОН, които могат да се използват при прием във висши учебни заведения. Предоставени са и предметни награди от различни спонсори.

Демонстрацията на проект “Умно кошче" се състои от две умни кошчета, които са моторизирани. Когато първото кошче се напълни с отпадъци, изпраща сигнал до сървъра, че е пълно. Сървърът му изпраща команда да се измести на предна позиция, като освободи позицията за кошчето-заместник. Когато пълното кошче се измести, сървърът изпраща команда на кошчето-заместник да се придвижи на старото място на пълното кошче. Идеята е, че пълното кошче абсолютно автономно се измества до депото за разтоварване, а на негово място, отново напълно автономно, се придвижва празно кошче. Системата се управлява от уеб приложение, което съдържа етажи, персонал, кошчета за лесно управление. Когато кошчето се напълни с отпадък, персонал, отговорен за този етаж, получава имейл.

"Гордеем се с вас, Каравеловци! Бъдете смели, бъдете амбициозни и нека няма недостижими върхове за вас!", заявяват от екипа на училището.