През септември жителите и гостите на градовете Русе, Варна и Ямбол ще имат възможността да се насладят на този авторски проект, съобщиха организаторите. Сюжетът ще бъде драматичен и ще засегне една изключително значима за обществото тема, а именно: обединението на силите.

Действието се развива във време, в което човечеството и извънземните искат да изследват нови територии. Идеята за сюжетната линия е на Иван Ценков, който споделя за постановката следното: "Най-ярките светлинни обекти във Вселената са Квазарите. Те светят с мощността на хиляди галактики и са вдъхновението за едно истински ярко светлинно представление“. За да бъде пресъздадена яркостта на квазарите, ще бъдат използвани най-модерните светлинни реквизити. Постановката се осъществява с финансиране от Национален фонд "Култура".

Върху постановката е работено над 1 година, а зад нейната реализация стои екип от 11 човека. Създателите и участниците в "Квазар" са артисти, дизайнери, компютърни специалисти, хореографи, научни работници, танцьори.

Освен уникалния сюжет, екипът е създал специални костюми и реквизити за своето превъплъщение в новата постановка. Всеки ще изиграе минимум две роли. По време на целия "разказ" е предвиден и дикторски текст както на български, така и на английски език.

Трупата е отличена два пъти от Гилдия Атракционни и Сценични изкуства (ГАСИ) към Съюз на артистите в България (САБ) с почетната златна значка за "Изключителен принос в развитието на огнено и светлинно шоу в България и за подкрепените от Национален фонд "Култура“ - спектакли "Последната сватба на Царя“ и "Квазар“. През 2022 година "Палячи“ са и сред лауреатите на престижния национален конкурс Икар с огнения спектакъл "Последната сватба на царя", създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“.

Премиерно, постановката "Квазар" ще бъде представена в градовете Русе, Варна и Ямбол. Зрителите в най-големия български град по поречието на река Дунав ще могат да гледат Квазар" днес от 21:40 часа на площад "Свобода“ в град Русе.

Постановката ще бъде част от програмата на новото издание на Международен фестивал "Живи статуи", който се организира ежегодно от Драматичен театър "Сава Огнянов“ - гр. Русе. След това, на 23 септември, спектакълът ще бъде изигран пред публика в Ямбол по време на Панаира на туристическите забавления и анимации. Накрая, на 24 септември, трупа "Палячи" ще разкаже своята невероятна "приказка" в Исторически парк, намиращ се на 33 километра от град Варна, до с. Неофит Рилски.