Инициативата "Рекитe на града – Стара Загора" (15-18 юни) ще бъде част от урбанистичния Фестивал "На зелено", предаде репортер на "Фокус". Събитието цели по-добра връзка между българските градове и техните реки и повече достъпни зелени пространства, като вече се е провеждало в София, Русе и Габрово.

Местни творци, десетки организации, бизнеси и доброволци ще се обединят около временното преобразяване на емблематичния речен парк и едноименната старозагорска река Бедечка. "Реките на града – Стара Загора“ се реализира в партньорство с Фондация "Америка за България“ по случай нейната 15-та годишнина и подкрепата ѝ за развитието на активни граждански общности чрез инициативи като тази.

Всички посетители на фестивала ще имат възможност да участват в дейности за малки и големи. Програмата включва гражданско-образователна игра "Граждански Будилник“, в която участниците ще получат карта със загадки, чиито отговори са скрити около фестивалната зона. Предвидени са и семейни занимания с кауза.

Други акценти включват работилници за изработка на изкуство от естествени материали, включително почва, глина, вода и семена на цветя. Посетителите ще могат да разгледат "Щанд на ДарПазар“ със стоки, предмети и услуги, които социални предприемачи предлагат, за да постигнат своите каузи. Мисията на "ДарПазар“ е да подпомага развитието на бизнеса с кауза и да прави устойчиви решенията, които гражданските организации дават на значими социални проблеми.

"Реките на града – Стара Загора“ ще се отнесе с уважение към природата и с внимание към все още нерешения въпрос за контурите на собствеността в парка. Очакват се и специални изненади.

Рени АТАНАСОВА