Инхалатори, апарат за сънна апнея и книги получи като дарение Специализираната белодробна болница "Д-р Трейман“ във Велико Търново. Благородният жест е на членовете на Ротаракт клуб в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“.

СБАЛПФЗ "Д-р Трейман" е единственото здравно заведение в област Велико Търново, специализирано в лечението на пневмо-фтизиатрични заболявания. Дарените от Ротаракт клуб инхалатори са от голяма необходимост за болницата, тъй като в момента тя разполага само с един оборотен инхалатор. Апаратът за сънна апнея е не по-малко необходим на лечебницата. Сънната апнея е болест, характеризираща се с повтарящи се епизоди на частично или пълно колабиране на горните дихателни пътища по време на сън, което от своя страна е свързано с прекъсване на дихателния поток към долните дихателни пътища. Дарението ще подпомогне работата на здравните специалисти при лечението на пациенти.

Младите членове на Ротаракт клуб - Велико Търново откликват и на призива на директора на белодробната болница д-р Стела Денчева за даряване на книги – художествена литература. Чрез тях те ще направят престоя на пациентите на болничното заведение по-лек.

"Фокус“ припомня, че в момента тече и акцията "Купи и дари", която Ротаракт клуб по традиция провежда преди Коледа. Всеки, който иска да дари хранителни продукти за хора в неравностойно положение, може да го направи в шест търговски обекта, където има брандирани колички на кампанията "Купи и Дари – Коледа 2022“. Акцията продължава до 20 декември.

Близо 4000 кг. хранителни продукти и домакински консумативи от първа необходимост събраха младежите от Ротаракт през последните три години в кампаниите си "Купи и дари", като те не спряха акцията дори и по време на пандемията от коронавирус.

Нека отново отворим сърцата си и да направим нечии празници по-уютни, топли и приятни!, призовават членовете на Ротаракт клуб.

Луиза ТРАНЧЕВА