"Нещата,за които мълчим“ на Ина Иванова е тазгодишният носител на престижната бургаска награда за поезия “Христо Фотев“.

"Аз действително много обичам поезията на Христо Фотев. Нейната непокорност. Нейната метежност. Честност. Дълбочина. Съкровеност. Особена съкровеност. За мен е голяма чест това отличие. Благодаря Ви. Благодаря,че сме тук и четем поезия.“, заяви поетесата Ина Иванова в приветственото си слово на официалната церемония по връчването на наградите в Атриума на БСУ.

По традиция церемонията се провежда на Благовещение, когато е рожденият ден на поета. Тази година отбелязахме 90 години от рождението му.

Победителят в Деветото издание на конкурса беше обявен от председателя на журито Аксиния Михайлова. Голямата награда на Община Бургас връчи Диана Саватева, зам.-кмет по култура и вероизповедания. Тя поздрави Ина Иванова от името на кмета Димитър Николов.

Пластиката "Златно перо“ на Съюза на българските писатели, която получава носителят на наградата "Христо Фотев“, бе  връчена от Роза Боянова.

Трима автори бяха класирани на трето място с равен брой точки –- Едвин Сугарев с "Блудни синове“, Георги Николов с "Както се отваря небе“ и Керана Ангелова с "Дървото с наровете“.

Книгата на Виолета Кунева с "Кучето на Персефона“ също попадна в тясната номинация и зае четвърта позиция. Наградите връчи Амалия Гешева, зам.-министър на културата. Тя поздрави присъстващите от името на Министъра на култура Кръстю Кръстев и не скри възхищението си към града и неговите таланти, като отправи и сърдечни комплименти към Община Бургас за организирането на конкурса.

За най-добра дебютна книга награди получиха Антонона Георгиева за стихосбирката "Сол“ и Биляна Димова за "Телесно“.

Отличията връчи директорът на Дирекция "Култура и Връзки с обществеността“ Весела Йорданова.

Наградата за дебют се връчва в памет на бургаския поет и редактор Росен Друмев, по предложение на Иван Сухиванов от Сдружение на българските писатели.

Церемонията бе предшествана от впечатляващ музикално-поетичен спектакъл на изтъкнатия бургаски режисьор Христо Симеонов.