35 години от обявяването си за град и своя имен ден празнува китното планинско градче Елена днес, предаде кореспондент на "Фокус“. На 21 май почитаме и светите равноапостоли Константин и Елена, които са покровители на населеното място.

Програмата започва с литургия в храма "Успение на Пресвета Богородица“, която ще бъде отслужена лично от Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий от 9:00 часа. След това тържествената част се пренася в Археологично-исторически комплекс Даскалоливницата, където ще бъдат издигнати знамената на Елена, България и ЕС, кметът ще има слово и ще бъдат връчени званията "Почетен гражданин на Елена 2024“.

"Това са хора, които имат заслуги в областта на културата и стопанския живот. Тази година година деятел на спорта Румен Антонов, който е и треньор на Детско-юношеската школа ще бъде удостоен с плакета. Посмъртно той ще бъде връчен и на Георги Стефанов, който е бил дългогодишен директор на музея, човек изключително еродиран, дал началото на много инициативи, сред които и тази Празникът на Елена да се чества на 21 май, когато е и именния ден на нашия град. Званието посмъртно получава и г-н Мешничаров, който е ветеран от войната“, обяснява Цветана Гайдарова от Културния отдел на Община Елена.

В 12:00 часа ансамбъл "Искра“ от Велико Търново ще изнесе концерт на площад "Христо Ботев“.

Събитията продължават привечер с програма за децата.

"Поканили сме фирма-аниматор, които ще танцуват, ще пеят, ще има състезания и в края, разбира се, не може и без почерпка. Ще има много лакомства. От 18:00 часа е изпълнението на младия фолклорен певец Иван Паланов, който ще ни потопи в магията на българския фолклор. След него на сцената ще се качи Жаклин Каракчи, а финал ще поставим с неостаряващите хитове на група "Тангра“. Ще има и празнична заря“, допълва Гайдарова.

Всички хотели и къщи за гости на града са пълни за Празника. Туристите са хиляди, от цялата страна. От Община Елена се похвалиха и, че от години вече не са само място за летен туризъм, а имат гости през цялата година.