На 25 март 2024 г. от 18.30 ч. в Концертна зала "Добрич" камерният оркестър ще поднесе на добричката публика следващите цигулкови шедьоври от творчеството на Бах, Хайдн, Веберн, научи "Фокус".

В този концерт ще солира Божидара Кузманова - позната на публиката по цял свят с нейния стил, създал ѝ име на една от най-чувствените родни цигуларки.

Изпълненията й се определят от критиците като "изразителни и страстни, с разум, но и с чувства". През последните 10 години Божидара Кузманова преподава в клас по цигулка в Баховото музикалното училище във Виена, а от май 2017 г. заема длъжност и във Виенската музикална академия. Изпитва истинска страст към различните старинни и безценни инструменти, на които свири /повече от 15 различни цигулки на "Страдивари" и 7 на "Гуарнери дел Джезу"/. В момента свири на цигулка "Девюст“.

Кратка биографична справка. Божидара започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст в София. По - късно завършва обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. Гюнтер Пихлер. Печели много национални и международни конкурси за цигулари в Европа и САЩ, сред които конкурсът "Бела Барток" (1996), Конкурса за цигулари "Добрин Петков" (1996), конкурсите "Хавърхил Симфония" - Великобритания (2000), "Хъдсън Стринг“ - САЩ (2000), Голямата награда "Алоис Котман“ на град Франкфурт (2001), Почетна награда от Университета за музика и сценични изкуства – Виена (2005) и мн. др.

Божидара Кузманова е свирила като солист с много различни оркестри, като Бранденбургските симфоници, Симфоничен оркестър на радио Прага, Симфоничен оркестър на Монтевидео, Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Филхармония "Бохуслав Мартину“, Бахови солисти – Виена, Котман Стринг Плейърз – Франкфурт, Нов симфоничен оркестър на Базел и др. Редовно изнася концерти и преподава в различни майсторски класове в Европа, Северна Африка, САЩ, Азия и Австралия. В дискографията й има повече от 15 компактдиска, записани за различни компании в САЩ, България и Австрия.

Последният й компактдиск с Трио за валдхорна и цигулкови сонати от Брамс е удостоен с наградата "Пастичо“ на Австрийското националното радио OE1.

На Кузманова са посветени творби от множество съвременни композитори (Периклис Лиакакис – "Мелодия" за соло цигулка; Петер Рихтер – Концерт за цигулка "Божидара", Флориан Майер – "Vienna Waltz Caprise", Юлия Пургина – пиеса "Фредерик" за соло цигулка; Серхио Навата – "Тангара" за цигулка и пиано; Томас Уоли – Концерт за цигулка "Und ein einziger Ton weinte in einem Frühling!“ ("Единствен звук заплака в пролетта“), Мануела Керер – "ПЛАС" за соло цигулка и съпровождащ ансамбъл, Румен Димитров – "Соло за цигулка" и "Танго"; Роланд Фрайзицер – "Музика за цигулка и три инструмента". Божидара Кузманова е член на струнното трио "Крайслер“, Камерния ансамбъл "Квазари“, Ансамбъл "Двадесети век“, Ансамбъл "Колаж и Реконсил“ – Виена.