Продължават приятните емоции на зимната пързалка в Сливен. Сесия с професионален фотограф могат да спечелят редовните й посетители. За целта е необходимо любителите на кънките да си направят снимки пред един от забавните постери на входа с надписи "Разчупи ежедневието и в студените дни“, "Изпързаляй приятелите си тук“ или пред нарисуваната голяма рамка за снимки "Усмивка, снимка, ЩРАК!“. Любителските кадри се изпращат на фейсбук страницата "Ледена Пързалка Сливен“, с посочен телефонен номер за връзка. Снимките се изпращат до 15 декември, а на 16-ти ще бъде изтеглен победителят.

 

 Това е само една от изненадите на ледената пързалка тази зима в Сливен. Освен прекрасното ледено шоу, което гледахме при откриването, на 17 декември сутринта ще се играе хокеен мач, а на 20 декември ще се проведат безплатни уроци за начинаещи, без значение от възрастта.

Ледената пързалка работи на 6 сесии през деня, всяка – по час и половина. В ранните часове обикновено идват родители с малки деца и ученици от основния етап на обучение. Най-много почитатели на зимните кънки се събират след 18,30  и 21 часа. "Тогава заедно се пързалят и младежи, и възрастни. На една сесия се събират над 30 души, понякога – и повече. Има траен интерес. Спад в посещенията, в сравнение с миналата година, например, няма“, съобщиха служители, обслужващи съоръжението. Сред любителите на кънките вече има хора на възраст над 60 години и деца на 4 г.

 

Достъпът до пързалката е безплатен за тези, които имат собствени кънки. Останалите заплащат наем за кънки от 8 лева. Предвидени са отстъпки за редовните посетители – 35 лева е таксата за кънките при 5 посещения и 60 лева – при 10, с което таксата пада на 6 лева.

 

 "В Сливен цената е най-ниска в страната. Няма пързалка, която да е над 300 квадратни метра и да е с такава такса за кънките. Винаги тук сме държали най-ниската цена. В един от големите градове, където съоръжението е от 450 квадрата, посетителите заплащат 9 лева, а в столицата, където пързалката е в внушителните 3 600 кв м - над 20 лв.“, каза Ивайло Иванов - собственик на фирмата.

 Съоръжение във формата на пингвин помага на начинаещите деца да се справят при първите забавления на леда. През този сезон оградата на пързалката е допълнително укрепена заради вятъра.

Първата ледена пързалка в Сливен беше монтирана през 2018 година и зарадва жителите на града, особено най-малките. Тогава съоръжението беше с размери от 20 на 15 метра, но тези, които тогава обуха кънките за първи път, днес вече демонстрират умения на атракцион от 600 кв. м. "За монтирането на подобно сложно съоръжение са необходими определени умения, сериозна подготовка за поддръжката му и голям, равен терен“, казва Иванов. Община Сливен е сключила договор с неговата фирма "Тийм Груп България“ ЕООД – Стара Загора за над 29 хиляди лева чрез директно възлагане за срок от средата на септември до началото на месец март. Договорът включва доставка, монтаж, наемане, техническо обслужване и демонтаж на мобилната ледена пързалка.  По думите на Иванов неговата фирма и още три други, обслужват мобилните пързалки в страната и поемат различен товар от дейностите.

 Разказва, че много деца от Сливен са се научили да се пързалят на леда и вече са редовни клиенти. Някои вече имат собствени кънки и забавлението за тях е безплатно. Има случаи, в които деца много искат да се научат, но родителите им се страхуват да не паднат и предават своята предпазливост на децата.

 "Ледената пързалка е чудесно изпитание за характера. Карането на кънки върху лед е умение за баланс. Който е със силна психика, се научава и идва много пъти след това. Останалите опитват, но после се отказват. Някои родители поставят бариера на децата си, а други се учат и карат заедно с тях“, каза още Ивайло Иванов. Той е впечатлен от майка на дете от Сливен, която всяка година организира на пързалката празник на детето си за рождения му ден.