Тече процедура за сключване на договори с външни фирми, които да осигурят зимното почистване в община Павликени. Срокът е до 18 октомври и към момента няма подадени оферти. Това обясни за Агенция "Фокус“ кметът инж. Емануил Манолов. Той увери, че има вариант, ако не бъдат подписани контракти, да се възлагат поръчки за почистването на конкретни отсечки, но това ще е частично решение на проблема.

"Ако не сключим договор с външна фирма, няма да можем, при едни тежки зимни условия, да поддържаме перфектно цялата общинска пътна мрежа“, допълни кметът.

Проблемът идва от това, че общинското предприятие "Пътно поддържане“, което е отговаряло и за зимната обработка, е било закрито съвсем скоро.

"Аз съм притеснен дали ще получим оферти до 18 октомври за сключване на договор за зимно поддържане. Предвид това ние се подготвяме и с общинското предприятие "Благоустройство и комунални дейности“, ако няма нито една фирма, желаеща да сключи договор и да изпълнява това зимно поддържане, да се справим със собствени сили. В момента купуваме универсален, многофункционален камион. Оборудваме наличната техника – снегорин, три трактора, отделно и един багер за почистване на тесни улици и зоните за паркиране. Кметовете имат сключени договори със земеделски производители и арендатори, както всяка година – те да изпълняват тази дейност в населените места“, обясни още инж. Манолов.

Община Павликени има осигурени достатъчно инертни материали като сол и пясък, останали от минали години, но превантивно купува и допълнителни количества. Тече и подновяване на хоризонталната пътна маркировка по общинската пътна мрежа.

"Мога да уверя хората, че трябва да са спокойни. И този път ще се справим, ще посрещнем зимата и първия сняг, както сме го правили досега“, увери градоначалникът.

Луиза ТРАНЧЕВА