Издадено е разрешение за отстрел на проблемна мечка край село Могилица. Това каза за "Фокус“ инж. Анатолий Елев – директор на Горското стопанство в село Смилян. "Разрешението се издава в рамките на една календарна година и важи до 30 декември. Условието е аз да издам разрешително на правоспособен ловец, когато има ново нападение, за да може да се отстреля мечката, която е проблемна и да не се случи така, че да се отстреля друга мечка. Така че, сега чакаме да има нова щета над селскостопанско животно и да се предприемат следващите стъпки по отстрела в рамките на 7 дни. Служители на горското стопанство също ще помогнат, за да има успеваемост и да се отстреля точната мечка, която създава проблеми. При наличие на нова щета ще реагираме веднага“, поясни инж. Елев.

Той уточни, че от началото на годината досега са нападнати между 9 и 11 животни. 9 са на едно място, а другите две са в друго населено място, което е по-далече и там може и да е друга мечка, но не може да се каже на 100%. "Има много мечки в района, но не всички са проблемни. Тези, които нападат домашни животни са една-две. Заедно с РИОСВ – Смолян сме поставили две камери в районите, в които са извършени нападенията, но все още не са я заснели“, допълни директорът на Горското стопанство в Смилян.

Девет телета са станали жертва на мечката в Черешово от началото на тази година. В Могилица близо до селото има една крава и поне 1-2 телета в село Буката, каза за "Фокус“ и кметът на село Могилица, който отговаря и за съседните села, Милко Кисьов. "Хората се притеснени, патили са и друг път от мечки са разтревожени. Хора са виждали мечката през деня в самото село“, уточни Кисьов. По думите му, зимата е била мека и мечките може и да не са спали зимен сън. Заради липсата на храна през зимата те са нападали животни. Кметът на Могилица също е категоричен, че не е само една мечка в района и има доста от едрите животни.

Нели ГЕРГЬОВСКА