Темата с боклука на Варна от седмици тормози града. Дори общинската администрация обяви крути мерки и проблемът с чистотата стана приоритет от особена важност за Община Варна.

Казусът се наблюдава във всички варненски райони – къде повече, къде по-малко. В търсене на различна гледна точка Varna24.bg провери как стои въпроса в една местност в града, която носи звучното име Боклук тарла.

Тя се намира в район "Владислав Варненчик“. По-голямата й част е обширна поляна. Все още липсват улици. В нея обаче има два големи и много посещаеми от целия град търговски обекти, вече няколко жилищни кооперации – обитаеми и в строеж, десетки частни бизнеси.

Там обаче проблеми с отпадъците няма. Не е чисто като в аптека, намират се, но много малко, следи от човешка дейност.

Това е в унисон информацията, която преди дни изнесоха от Общината на въпрос на Varna24.bg: В кои райони на Варна проблемът с отпадъците е най-сериозен? Отговорът бе, че безразборно разхвърляни отпадъци край контейнерите се наблюдава най-малко в районите "Владислав Варненчик“ и "Аспарухово“. Причината е с обективен характер, а именно – има по-малко заведения и други търговски обекти.

Да се върнем на Боклук тарла. Думата боклук е ясна. Тарла според някои, идва от турски език и значи "нива“. Съществува и предположение, че произлиза от название за "кошара“, но има е преносен смисъл като синоним на хаос, безпорядък, битпазар.

Тарлата се провежда под формата на голям лунапарк с множество сергии на амбулантни търговци. В миналото е привличала предимно селяните, които стояли на тарлата по седмица. На тарлата хората си правели снимки за спомен, виждали "невидимия човек“, люлки и фокусници, най-дебелата жена с брада и подобни. Тарлата е увековечена и в местния песенен фонд – пее се "Залюля се Дана,/ долу на тарлата,/ на новите люлки,/ между два солдатя,/ Тодор и Маринчо...“.