Има как и може да се противопоставим на тормоза в училище, предаде репортер на "Фокус“. Училища в Кюстендил и региона се включиха в инициативата "Ден на розовата фланелка". Световният ден против тормоза в училище се отбелязва всяка последна сряда от февруари, а инициативата символизира неприемането на тормоз и насилие в училището. 

В отбелязването на този ден се включиха ученици и учители от Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" -Кюстендил. Ученици от 5,6 и 7 клас се обединиха в една обща цел, а именно да бъдат добри един към друг, въпреки различията помежду си.

За пета поредна година в последната сряда на месец февруари  Професионалната гимназия по лека промишленост "Владимир Димитров – Майстора“ отбеляза Деня на розовата фланелка. Голяма част от учениците и учителите в гимназията подкрепиха инициативата, обличайки се в розово. Представителите на ученическия училищен съвет подготвиха специални стикери във формата на сърце за всички в гимназията, които пожелаха символично да заявят своята позиция против тормоза и застанаха на страната на приятелството, толерантността и разбирателството. Голяма част от гимназистите оставиха своите положителни послания в короната на розово дърво, изготвено специално за случая. 

Основно училище  "Св. Климент Охридски" в Дупница, съвместно с училищното ръководство, учителите, децата и обществения възпитател, организираха заедно честване деня на толерантността, ненасилието и казаха: "Не на тормоза в училище, у дома и на пътя!". Децата от подготвителната група направиха върху картон сърце с ръчичките си, топнати в розова боя, а четвъртокласниците, съвместно с учители, родители, психолог, изработиха огромна розова фланелка, изрязаха от розов картон сърце, в което залепиха своите послания, написани върху изрязани сърчица, фланелки, към своите съученици. Седмокласниците представиха сценка, чрез която показаха как не трябва да се обиждат, за да не се стигне до истински бой. 

Отбелязването на Деня всяка последна сряда от месец февруари ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме, ако разберем, че някой ученик е тормозен от друг. Защото има как и можем да се противопоставяме на тормоза.

Венцеслав ИЛЧЕВ