Спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, паметта за  невинните жертви на Холокоста и възможността моделът за толерантност и хуманизъм на българските спасители да се пренесе в нашето съвремие бе тема на международна младежка конференция, събрала на 20 юни 2023 г. в Бургас над 50 младежи от 9 държави, специалисти по история и обществени науки и представители на различни институции, Форумът се провежда под егидата на Вицепрезидента на Република България  Илияна Йотова.

"Вие правите най-ценното, но и най-смисленото. Градите тухла по тухла така необходимия ни днес мост от миналото към бъдещето. Ако го няма него, ако не е достатъчно стабилен, няма как да градим нашето утре. Защото без памет няма бъдеще и това е вечната и за съжаление забравена от много поколения истина. А спасяването на българските евреи принадлежи на световната памет. Историята е такава, каквато е и ние трябва да осъждаме всички опити за нейното пренаписване. Това е едно от значимите събития в целия календар, с който през тази година отбелязваме годишнината от спасяването на българските евреи, с която ние, българите, сме особено горди. Интересно е да чуя вашия прочит за събития отпреди 80 години, как ги проектирате към днешна дата и как ги проектирате в бъдещето." С тези думи Вицепрезидентът Илияна Йотова откри конференцията .

Видео обръщение към присъстващите отправи Катарина фон Шнурбайн - координатор за борба с антисемитизма към Европейската комисия.

Темата на конференцията, организирана от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф"  -  "Спасяването на българските евреи – възможен модел на поведение за младите хора днес" за първи път се поставя на дискусия сред младежи, учени и изследователи от различни страни. Това провокира интереса на представители на редица институции.  Сред официалните гости на събитието бяха народните представители Деница Сачева и Георг Георгиев, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, представители на министерства, посланици, консули, представителят на ООН Абдула Шариф, директорът на Американския еврейски комитет за България - Виктор Меламед, представители на академичната общност, духовници от висшия клир на БПЦ, писатели, общественици.

Конференцията е част от провеждания в Бургас четиридневен Международен младежки фестивал "Приятелството – смисъл и спасение". 

"Провеждаме фестивала за втора поредна година,  но за първи път организираме подобна международна конференция. Защото  за нас е важно да чуем вашия глас,  да вникнем в мисленето и възприятията на младите хора -  ако се повторят днес събитията от преди 80 години, ще бъде ли възможно подобно смело и толерантно отношение към онеправданите.  Възможен ли е модел на поведение, подобен на примера, който ни дават българите – спасители?",  каза председателят на център "Алеф" Алберта Алкалай и даде старт на дебатите.

В дискусията се включиха млади автори, участници в Десетия международен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Часове преди излъчването на победителите и церемонията по награждаването им, младежите споделиха недоумението си от това, че героите на техните творби са забравени, вместо да получат  подобаващото им място в историята, че в училищата не се преподава по подходящ начин историята на Холокоста, а техните съученици или не са чували за трагичните събития от Втората световна война, или просто нямат отношение към тях.

Конференцията се провежда с подкрепата и участието на Държавния културен институт към министъра на външните работи, който организира редица инициативи по проекта "Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“.

“Най-често българите определяме евреите като хора, запазили дух и култура, въпреки всички изпитания“, каза Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт. Тя припомни реализирани събития, насочени към опазването на културното еврейско наследство и представи поредната инициатива. Като част от  програмата на Международния младежки литературен фестивал "Приятелството – смисъл и спасение" на 20 юни 2023 г. от 17 часа на кейовата стена на пристанището в Бургас ще бъде открита изложба от плакати, създадени от изявени автори на плакатното изкуство. Експозицията е със заглавие "Памет и плакати“ и е инспирирана от посланието за хуманизъм и противопоставяне на антисемитизма, които носи историята за спасяването на българските евреи преди 80 години..

В конференцията с лекции участваха доц. д-р Румяна Христиди, ръководител на катедра Хебраистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски;  Радостина Николова, държавен експерт в МОН;  Авитал Лейбович, директор на Американския еврейски комитет в Ерусалим, Израел, експерт по дипломация на Близкия Изток и Балканите и геополитически стратегии; Фелисия Валдман, директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния; Румен Леонидов, поет, публицист и издател. Модератор на дискусиите беше Луиза Славкова, изпълнителен директор на Софийска платформа.

Нашето съвремие отрича саможертвата, но не отрича морала, обобщиха младежите. Те приеха Етичен кодекс,  определящ ценностите и принципите за етично поведение, към които младите пазители на паметта ще се придържат. В импровизиран флашмоб те обещаха да следват високите морални стандарти, поставени от предците ни, и никога да не бъдат безразлични.