Решението за приемането на България в Шенген отново е политическо, така както беше през 2011 година. Тогава България допусна голяма грешка и позволи техническите критерии за приемането в Шенген да бъдат изместени и заменени от политически критерии. Това коментира пред журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде кореспондент на "Фокус“. Тя уточни и, че това е довело до ситуация, в която страната ни "плаща“ за проблеми на други държави.

"Винаги политическите критерии ще бъдат налице, винаги ще има нестабилност или правителствени кризи в държавите членки и ние ще трябва да плащаме за тяхната вътрешнополитическа ситуация, какъвто е случаят в момента с Нидерландия“, поясни вицепрезидентът.

Тя посочи, че това не отменя задълженията на европейската дипломация да бъде още по-активна. Йотова бе категорична и, че през последните два месеца служебното правителство, министрите на външните и вътрешните работи са положили големи усилия и срещи на всички нива, включително и среща с парламента на Нидерландия, с комисията им по външна политика и с австрийските власти. 

"За съжаление в последните 7-8 месеца на служебния кабинет тази тема не беше на дневен ред и не беше приоритет на редовното българско правителство. Пропусна се златно време. За мен е изключително вредно в тази ситуация целият шум от Шенген да бъде използван и политическите партии "да се замерят с това“, че не ни приемат в Шенген“, каза още Йотова. Тя допълни и, че това е контрапродуктивно, наблюдава се от нашите европейски партньори и така им даваме допълнителни аргументи за негативен отговор.

Вицепрезидентът изрази мнение и, че ако страната ни не бъде приета в шенгенското пространство, това не трябва да отказва, а напротив – да стимулира институциите да продължат работата и усилията си в тази насока. Тя апелира темата да не се използва за политически цели и кампании.

В старата столица Илияна Йотова изрази съмнение, че ще имаме редовно правителство. Тя пристигна в града, за да поздрави студентите на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“ и техните преподаватели по случай предстоящия празник – 8 декември.

Луиза ТРАНЧЕВА