Европа трябва да стъпи на краката си в лицето на своите институции, на всички 27 държави-членки, да постави на масата темата за прекратяване на войната и да спре безумието, което е буквално на границата ни. Това коментира във Велико Търново във връзка с обявяването на частична мобилизация в Русия вицепрезидентът на България Илияна Йотова, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Йотова е в града за националните чествания за Деня на Независимостта.

Тя бе категорична, че в президентската институция се прави сериозен анализ на цялата постъпваща информация. Освен това заяви и, че предстои президентът да вземе решение дали и кога ще свика Съвет за национална сигурност.

"Най-лошият съветник в една такава ситуация е паниката, но аз вярвам в добре работещото служебно правителство, в съответните министерства, в стабилността на нашата институция и, че те ще гарантират безопасността и живота на българските граждани“, допълни още вицепрезидентът.

Тя бе категорична и, че България трябва да има куража и самочувствието да е една от страните, които да инициират срещи на възможно най-високо ниво, на които да се търси решение на конфликта.

"След декларацията на руския президент, очевидно става въпрос за задълбочаване на конфликта и разрастване на войната - за много опасности, които нашето поколение не познава. Това е едно много тежко предизвикателство пред  световния мир след всичко онова, което беше установено като международни отношения след Втората световна война и то трябва да има своя отговор в лицето на големите международни организации“, посочи още Йотова и допълни, че е притеснена от случващото се.

"Аз съм притеснена преди всичко като българска майка, майка на син и не искам поколението, което идва след нас и нашите внуци да живеят в условия на нестабилност, в условия, в които мира е поставен под въпрос, в условия на недай си Боже военни действия“, каза още вицепрезидентът.

Според нея българският управленски елит не трябва да се притеснява и да раздава квалификации, а да действа – да излезе с категорични становища и решения, с които да търси съюзници в Европа за прекратяване на военните действия.

Луиза ТРАНЧЕВА