Проблемът с водата в община Павликени вероятно ще е много сериозен през летните месеци, ако времето се задържи сухо, както е в момента. Това каза за "Фокус“ управителят на ВиК "Йовковци“ Илиян Илиев. Той обясни и причината – населените места в региона се захранват от собствени водоизточници, които често пресъхват, ако не вали.

"За съжаление това се случва в 21 век. Трайното решение за този район е язовир Александър Стамболийски. Първо, той трябва да бъде пригоден за питейни нужди, а след това да се изгради и водопровод, който да захрани тези населени места. Собствените водоизточници са нетрайно решение, особено с климатичните промени, от които страдаме всеки ден“, обяснява Илиев.

Той уточни и, че отговорността е споделена. За да се случи подмяната на старите водопреносни мрежи, трябва заедно да работят общините, ВиК дружеството и държавата.

"На ВиК като бенефициент му предстои реализирането на проекти по програма "Околна среда“. Размерът на безвъзмездната помощ е около 200 милиона лева, но по-голяма част от средствата ще отидат за пречистване и канал, и по-малко за водопровод“, каза още управителят.