Ако няма банкова гаранция за вложените средства за довършване на стадиона, няма да продължа с довършването на стадиона. Това заяви Илиян Филипов по време на пресконференция, която той даде на място на строителната площадка на стадион "Христо Ботев", предаде репортер на "Фокус".

"За осигуряване на следващия финансов ресурс, който е разпределен за 2024 и 2-25 година, казах, че за да вложа тези пари в тази година, трябва да имам банкова гаранция от общината" , сподели той и уточни, че до октомври може да е готов с цялостната метална конструкция на стадиона. 

По думите му притеснението идва от факта, че преди време беше гласуван пробив под Водната палата, а впоследствие това решение отпадна, и сега според Филипов трябва да се заплаща 1 млн. лв. от джоба на пловдивчани като данъкоплатци.

"Тази вечер приключваме строително-монтажните работи, които са за етап 1. Вече започнахме да покриваме източната трибуна, която вече е от етап 2. За мача с "Левски" стадионът ще бъде лицензиран и ще бъде въведен в експлоатация. Предвижда се това да стане между 12 и 18 април.", коментира Филипов.

Това, което ме притеснява е, че никъде не видях в предложението да има банкова гаранция, за да имам сигурност и да вложа лични средства, тъй като рискът е огромен.

Припомняме, че преди няколко дни кметът Здравко Димитров обяви, че ще бъдат отпуснати още средства в размер на 6 194 000 лева за цялостното довършване на стадион "Христо Ботев".

Строителят съобщи, че вече е разговарял с банка "Уникредит", която да направи възможно най-доброто предложение, което да бъде вкарано по време на сесията.

Цялостното довършване е на стойност 17 млн. лв. - пълна метална конструкция, фасада, електричество, озвучаване и други неща по реализирането на етап 2 на проекта.