Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев взе участие като специален гост-говорител на събитие, организирано от Българо-Швейцарската Търговска Камара, което се проведе на 26 март 2024г. в хотел Балкан в София.

Инж. Зюмбилев представи на аудиторията интересна и изчерпателна презентация относно предимствата и възможностите, с които област Пловдив разполага, като акцентира върху стратегическите перспективи на региона в сфери като иновации, инвестиции, инфраструктура, образование и други.

На събитието също така присъстваха Надежда Василева, директор на "Адеко България", която запозна гостите с проект изцяло насочен към навлизането на изкуствения интелект в работната среда и какви биха били плюсовете и минусите върху бъдещето на служители и работодатели. Заместник-министърът на образованието и науката г-жа Мариета Георгиева сподели за добри практики в Швейцария свързани с политиките за подкрепа на дуалното обучение, което би допринесло за развитието на тази сфера у нас.

Приветствия към участниците и гостите отправи и председателят на УС на БШТК Бони Бонев, който благодари за активното участие и подчерта важността за съвместното сътрудничество между България и Швейцария като ключов елемент за развитието на бизнеса и обществото в двете страни.

Събитието събра изпълнителни директори на различни български и швейцарски компании и организации, които активно обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество и иновации, като бяха обсъдени важни въпроси на теми, които биха допринесли за продължаване на дългогодишните традиции и добрите контакти между двете страни.

"Пловдив е град с богата история и същевременно с висок потенциал за иновации и развитие. Нашата цел е да създадем благоприятна среда за развитието на обществото и икономиката и сме отворени към сътрудничество, като изразяваме готовност да предоставим своя принос за успешното развитие на региона и страната", сподели г-н Зюмбилев.

След официалната част, гостите имаха възможност да споделят опит и добри практики в различни сфери в неформална обстановка.