Предложението на Карлос Контрера линия 79 да не минава през кв. "Христо Ботев“ е поредно популистко изказване, няма никаква логика. Една вандалска проява трябва да бъде обект на разследване на полицията и прокуратурата, но не и да променя статута на европейските граждани в една европейска столица. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ по Радио "Фокус" лидерът на политическа партия ДРОМ Илия Илиев. 

Коментарът му идва в отговор на намерението на председателя на Транспортната комисия в Столичния общински съвет да предложи линия 79 да не минава през кв. "Христо Ботев“ като крайна мярка след вандалския акт в столицата, когато цигани изпочупиха автобус на градския транспорт. 

"Това са линии, които обслужват не само хора от ромската общност в съответния квартал, пък дори и да е така, това е абсолютно дискриминационно, поредно популистко изказване. Цели изграждане на някакъв личен образ, който дори не мога да нарека PR. Един такъв образ има само негативна страна, нищо друго“, обясни Илиев. 

Илия Илиев е убеден, че отговорът на вандалските прояви трябва да е бърза и адекватна реакция от страна на разследващите органи. Според него усилията трябва да са насочени в посока превантивни действия.  

"Защо Контрера не насочи усилията си в увеличаване на бюджета, пълномощията и състава на охранителната полиция в столицата“, попита Илия Илиев. 

Габриела ГАНЕВА