Икономическият университет – Варна ще се включи в акция по кръводаряване с цел да бъдат обезпечени с кръв и кръвни продукти потребностите на пациентите на лечебни заведения от област Варна. Кампанията ще се проведе на 9.04.2024 г. (вторник) от 10:00 ч. до 14:00 ч. в двора на основна сграда на Икономически университет – Варна. В акцията могат да се включат всички студенти, преподаватели и служители.

Предварително записване не е необходимо. Моля, носете лични карти, казват от вуза.

На всеки кръводарител ще бъде предоставена подкрепително-тонизираща храна в размер на 8 лева и служебна бележка за ползване на отпуск по чл. 157 от КТ.

Всички хора на възраст от 18 до 65 години, които тежат повече от 50 кг., и които са здрави, не приемат никакви медикаменти, и за които лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му, могат да се включат в акцията. Тези, които имат татуировки, е нужно да знаят, че трябва да са изминали повече от 6 месеца от последното им татуиране. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Задължително условие е приемането на достатъчно количество течности, най-вече вода. Кръводарителят трябва да е здрав и отпочинал.