Изложба с икони, нарисувани от деца от Неделното училище към храма "Свети Николай“ във Велико Търново, подредиха в парламента. Инициативата се осъществи по идея на народния представители от Великотърновски многомандатен регион Людмила Илиева, предаде кореспондент на "Фокус“. Колекцията на младежите и малчуганите е от повече от 200 творби, като около 20 от тях са представени в Народното събрание.

На откриването на експозицията присъстваха и Великотърновският митрополит Григорий, с чиято благословия се проведе събитието, свещеноикономът на храма Отец Славчо и съпругата му, както и някои от вече порасналите автори на показаните произведения.

"Това е единствената такава колекция у нас, всички икони са изключителни. Възхитително е, че са сътворени от детски ръце!“, коментира Людмила Илиева, като подчерта, че освен да популяризира труда на децата, целта на изложбата е и повече хора да научат за търновската църква, построена от майстор Кольо Фичето.

Неделното училище към храма работи още от 1836-а година. По-късно дейността му е била прекъсната и отново възстановена през 1995 година, със занятия по вероучение и иконопис. Днес ментор на децата е преподавателят в Катедра "Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет на Великотърновския университет проф. д-р Миглена Прашкова.

Възстановяването на увредената сграда на храма, е кауза за Людмила Илиева.  Близо 4 млн. лв. са необходими за основен ремонт на сградата, покрива, камбанарията, църковното училище. Преди месеци, в качеството си на областен управител Илиева лично придвижи документацията за ремонта и искането за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване след бедствия и аварии. "За съжаление, отговор и досега няма“, информира тя, но заяви и, че ще продължи да търси начин за осигуряване на средства.