Изложба с икони, рисувани от световноизвестния зограф и преподавател проф. Георгиос Кордис могат да разгледат търновци и гостите на града до 20 януари. Експозицията "Рисуване със светлина" е подредена в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“, предаде кореспондент на "Фокус“.

"За хора от такава величина като проф. Кордис е почти безсмислено да се говори обширно, а и не е нужно. Пожелаваме на всички, които се докоснат до неговото изкуство в навечерието на Рождество Христово, да отнесат частица от светостта и светлината, които струят от иконите му“, каза доц. д-р Ваня Сапунджиева от Православния богословски факултет във ВТУ, която откри изложбата заедно с гл. ас. Тодор Енчев.

Проф. Кордис е знакова личност за съвременното християнско изкуство. Той е преподавател в престижни учебни заведения в САЩ. Разкрива изкуството на иконата в по целия свят – включително в Рио де Жанейро, Канада, САЩ и Австралия, на много места в Европа.

Завършил е богословие в Атинския университет. Изучавал е живопис и иконография при отец Симеон Симеу. Има специализация по средновековни техники в Школата към Музея на изящните изкуства - Бостън, САЩ. Изучавал е гравюра при видния гравьор Фотис Мастихадис. Бил е гостуващ преподавател в десетки висши учебни заведения по света.

Представял е самостоятелни изложби в Гърция, САЩ, Италия, Канада, Франция, Тайван, Сърбия България и др.

От 1990 година Георгиос Кордис преподава иконография в Гърция и в чужбина; изписал е храмове в САЩ, Гърция, Ливан, Италия, Канада и др. Автор е на десетки книги, на много научни и популярни статии в областта на иконографията и богословието на иконата. Към момента е илюстрирал повече от 35 книги.

Проф. Кордис е известен и като майстор на светската живопис, подчерта гл. ас. Тодор Енчев. Преди няколко месеца при голям успех е преминала негова мащабна изложба с живопис във Византийския музей в Солун, посветена на бежанците от Гръцко-турската война през 1920-1921 година.

Професор Кордис не можа да присъства на изложбата във Велико Търново, защото зографисва поредния храм в Йерусалим, посочиха организаторите.

Експозицията остава във Велико Търново до 20 януари.