Икона на Света Богородица – Преславска, считана за закрилница на народностния и религиозен дух на българите, бе дарена на столичния храм "Св. Софѝя“.

Поръчката за изработката е на анонимен дарител, а изпълнението е на български монах. Сведения за това как е изглеждала иконата имаме от миниатюра от Мадридския препис на хрониката на Йоан Скилица. На нея се виждат пленените синове на св. цар Петър – цар Борис II и Роман, както и царското съкровище, върху което е поставена иконата. Важното място, което ѝ е отредено в изображението, свидетелства за ролята ѝ на символ на българската независимост.

Духовният път на оригиналната икона започва преди повече от 11 века. В края на Х век, по време на Първата българска държава, тя бива заграбена заедно с царското съкровище от тогавашната столица Велики Преслав. Византийските войски я отнасят в Константинопол, а император Йоан Цимисхи тържествено я внася в града.

Днес, векове по-късно, иконата, която е била гордост и утеха на всички българи, образ, който е пазел българския дух и ни е благославял във времена на възход и изпитания, отново намери своя дом. Изборът да бъде изложена именно в древния храм "Св. Софѝя“ не е случаен. Има символична приемственост от новата ни столица и нейния сакрален център, като един призив към българите за обръщане към духовното, дарителството и доброто. Предстоятелят на църква "Св. Софѝя“, отец Лъчезар Попов, смята, че именно Божията майка е избрала мястото, на което да бъде – в храма на Премъдростта Божия.

"Образът на Света Богородица – Преславска е на покровителка и пазителка на българския дух. Отнемането и изнасянето на иконата от територията на България може да се разглежда като символично действие, целящо сломяването на духа. Новата икона цели да възроди паметта за величието на българската държава, материалната и духовната култура на "Преславското царство“, допълва още гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословски факултет към Софийски университет "Св. Климент Охридски“.

"Това дарение е уникално само по себе си. Ние не знаем как точно е изглеждала оригиналната икона, но в новата се усеща духът и величието, които е имала и Преславската икона. Символичното й "връщане“ в нашите земи и конкретно тук, в храм "Св. Софѝя“ я прави наистина специална“, коментират миряни след преклонение пред иконата.

Иконата може да бъде видяна всеки ден от 07:00 до 18:00 ч. в храм "Св. Софѝя“.