Дарение за децата от Училището по изкуства в Русаля направиха резервистите, които в момента преминават обучението си в Националния военен университет "Васил Левски“ във Велико Търново. От висшето учебно заведение уточняват за "Фокус“, че те са занесли футболни врати, топки, федербали, баскетболни кошове, настолни игри, дрехи и обувки. Освен това са имали възможност и да останат няколко часа при младежите и малчуганите.

"Разказахме на учениците какво е да бъдеш войник, каква чест е да служиш на България и на Българската армия. Направихме им демонстрация на строева подготовка, показахме им част от упражненията, които правим всяка сутрин и дори потренирахме малко“, разказва редник Георги Момчев. И уточнява, че той и колегите му са сглобили футболните врати на децата и са поиграли заедно с тях футбол.

Хлапетата са имали възможност да облекат войнишки камуфлаж и да сложат на главите си каската. След това са позволили на гостите си да се разходят из цялото училище и да видят кабинетите, в които те учат и стаите, в които прекарват свободното си време.

Средствата, с които резервистите са купили всички подаръци за училището, са събрани първо за техния колега редник Георги Момчев, който е преживял лична трагедия. "Тогава събрахме средства по между си, защото искахме той да знае, че не е сам, че ние сме до него и го подкрепяме. Той прие с огромна благодарност нашата подкрепа и съпричастност, но ето сега реши, че иска да дарим парите на някой, който е повече нуждаещ се“, разказва редник Грета Антонова.

Така, по настояване на редник Момчев, резервистите стигнали до решението да вложат парите в подаръци. А идеята подаръците да отидат при децата в Русаля, е на старши лейтенант Иван Дикев, който е командир на взвод.