И в село Яхиново стартира официално частична подмяна на водопровод, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. Това стана днес на официална "първа копка", придружена с водосвет за здраве и късмет при начинанието, отслужен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. На събитието присъстваха кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, главния инженер Иван Бельов, кметът на селото Софка Скоклева, от фирмата изпълнител, както и жители и гости на селото.

Обект на интервенция на водопроводната мрежа са ул. "Генерал Гурко" и "Река Джубрена", по които живеят около 40 домакинства. 60 дни е времето за изпълнение от фирмата ДЗЗД "Благоустройство Крайници 2019", а стойността на инвестицията е 317 541 лв с ДДС. "С подмяната на водопровода очакваме да спаднат драстично броя на авариите. Пряко отношение по ремонтът ще имат около 30-40 семейства, но призовавам за търпение от тяхна страна и разбиране. Те бяха най-ощетени досега, но след ремонтът, този проблем остава в миналото, а налягането на водоподаване ще се увеличи към другите квартали", коментира Скоклева. Тя, заедно с инж.Чимев направиха първата символична копка, след което по традиция разби бутилка с шампанско.

"Когато чакаш помощ отвън, но такава няма, тогава се заемаш сам да си решаваш проблемите според възможностите. Знаете, че имахме проведена процедура, избран изпълнител, но от държавата не получихме финансиране, както за крайници, така и за другите села. Затова нямахме избор и тръгнахме сами да си решаваме проблемите. Изтеглихме 1 млн. лв за Самораново, Крайници и Яхиново и както виждате започнахме. Тази подмяна сега в Яхиново няма да реши проблемът на цялото село, а на няколко стотин жители. Говорим за подмяна на етернитов водопровод на повече от 60 години. Разбира се, няма да спрем да работим, за да осигурим средства по различни пътища и за другите квартали на селата, както и за града", коментира инж.Чимев.

Трите села имат една от най-високата загуба на вода - над 70%.