Война, криза, инфлация, увеличение са думите на 2022 г., според жителите на Смолян, сочи допитване на Агенция "Фокус“ в родопския град.

По-голямата част от запитаните посочват като най-открояващите се думи война и криза. За хората войната в Украйна е оказала голямо влияние и те определят, че най-важното и страшно събитие за отиващата си година е именно конфликта между Украйна и Русия.

Кризата е другата най-често употребявана дума, според запитаните. Хората споделят, че тя се отразила сериозно на живота им и се е наложило да ограничат разходите си и да се откажат от немалко странични забавления, а някои и от основни нужди, за да се справят с кризата и инфлацията през 2022 г.

Един от запитаните посочи, че думата на 2022 г. според него е зависимост от САЩ. По думите му, Европа трябва да се освободи от намесата на Америка и всеки политик, който не може да води преговори, в името на народа, да се откаже от кариерата си на такъв.

Друг участник в анкетата каза, че думата на 2022 г. за него е увеличение. "През цялата година чувахме само за увеличение – на тока, на парното, на газта, на цените на хранителните продукти и това много сериозно се отрази на семейния бюджет и изяде спестяванията ни“, каза още анкетираният.

Сред отговорите обаче имаше и позитивни думи, описващи 2022 г. Според една млада дама, думата е раждане, тъй като през тази година тя е родила своето първородно дете. За друга жена това също бе думата на отиващата си година, тъй като е станала баба.  

Въпреки това, по-голямата част от хората, участващи в допитването в Смолян, споделиха, че очакват новата 2023 г. да бъде по-добра от 2022 г.