И Неврокопската митрополия се противопостави на провеждането на "Фестивал Индия" в Петрич. Публикуваме позицията й без редакторска намеса:

"Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги.“ (Еф. 5:11) 

Обични в Господа Иисуса Христа братя и сестри православни християни, 

Във връзка с обявения и афиширан в медиите "Фестивал Индия", който ще се проведе в град Петрич на 30 септември 2023 г., водени от пастирския си дълг и следвайки призива на св. ап. Павел, с тревожност заявяваме следното: 

Така нареченият "Фестивал Индия“ не е нищо друго освен опит за религиозен прозелитизъм. Под формата на културно-художествена програма обществеността се въвежда в религиозни практики, чужди и противоречащи на нашата православна християнска вяра и традиции. 

Очевидна е връзката на организаторите с Международното общество за Кришна-съзнание – религиозна организация, която макар и официално регистрирана в България, не е припозната като носител на традиционното индуистко учение. 

Тревога буди съзнателното въвеждане в заблуда на институциите и отговорните лица, с чието разрешение се допуска провеждането на това "културно събитие", без да бъде разяснена истинската същност на фестивала. 

Недопустимо е чрез детски кът за забавления, рисуване, обличане на традиционни индийски дрехи и кулинарни изкушения в религиозните ритуали да бъдат въвличани деца. 

С оглед на всичко това категорично заявяваме: Така нареченият "Фестивал Индия“ не отговаря на наименованието и целите, обявени от организаторите. Той е по-скоро опит да се привлекат, съзнателно или несъзнателно, за последователи на деструктивното учение на Обществото Кришна-съзнание хора от различна възраст, социална и религиозна принадлежност. Предлаганите религиозни практики и учения представляват обществена опасност и застрашават социалното, психическото и духовното здраве на участващите в тях – организатори и публика. Пастирски призоваваме обществеността на гр. Петрич и Общинското ръководство да бъдат бдителни и да не допускат или участват в противни на исконните духовни и обществени традиции дейности. 

Призоваваме над всички вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа молитсвувател, 

Неврокопски митрополит Серафим, гр. Гоце Делчев,29.09. 2023 г.