Разбита е организирана престъпна група от три лица в Бяла Слатина, занимаваща се с разпространение на наркотици. Специализираната операция е проведена на 17 януари, съобщи на брифинг окръжния прокурор на Враца Владимир Сираков и директора на ОД на МВР старши комисар Цветко Нинов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Образуваното досъдебно производство е по чл.321, затова че лицата са извършвали деяния по разпространение на наркотични вещества не само в Бяла Слатина, но и на територията на цялата област. Организаторът на престъпната група е бил задържан по друго досъдебно производство от декември 2021 до август 2022 г., но след излизането от следствения арест е продължил активно да разпространява наркотични вещества“, уточни окръжният прокурор Сираков и допълни, че организаторът, заедно с един от членовете на престъпната групата, е задържан за 72 часа с прокурорско постановление на Окръжна прокуратура-Враца и днес предстои да му бъде гледана мярка с искане за постоянно задържане.

Владимир Сираков посочи още, че третият член на престъпната група е съпруга на организатора и е с мярка "парична гаранция от 5000 лева“.

По делото са събрани доказателства за това, че от 2020 г. до 16.01.2023 г. С.Р. (на 29 години), А.А. (на 31 години) и Г.Р. (на 21 години) разпространявали в Бяла Слатина и други населени места в общината високорискови наркотични вещества.

Установено е, че С.Р. осигурявал и закупувал наркотичните вещества. Разпределяне по дози се извършвало в дома му в Бяла Слатина. Там са били намерени пликчета тип "спейсбек“, електронна везна и парична сума в размер на 2 285 лева. Продажбата се извършвала предимно от Г.Р. и А.А. от прозорец в къщата.

Обвиняемият С.Р. е осъждан многократно. Деянието е извършено от него в изпитателен срок на предишно осъждане. А.А. е с лоши характеристични данни. Спрямо него има наложено административно наказание.

Окръжна прокуратура- Враца е внесла в съда искане за вземане на мерки за неотклонение "задържане под стража“ спрямо С.Р. и А.А.

С постановление на прокурор спрямо Г.Р. е взета мярка за неотклонение "гаранция в пари“ в размер на 5 000 лева.

Росица ВАЛЕНТИНОВА