На 11 април 2023 г. след проведени активни оперативно-издирвателни мероприятия служители на отдел "Криминална полиция“ при ОДМВР Шумен и РУ Шумен, съвместно със служители на сектор "Специални тактически действия“ задържаха двама мъже от село Църквица, като съпричастни в извършване на телефонни измами, съобщиха от полицията.

На 29 март 2023 г. 80-годишна жена от Шумен е подала сигнал, че е измамена по телефона. В обедните часове на стационарния телефон позвънил непознат мъж, който се представил за лекар. Казал на жената, че след взрив на бойлер дъщеря й е пострадала и има нужда от спешна операция, за която е необходима парична сума. С идеята, че помага, жената предала сумата от 5000 лева и малко по-късно разбрала, че е измамена. При проведените мероприятия полицейските служители установили, че "получатели“ на парите са двама мъже от село Църквица на 37 и 39 години. С автомобила на по-младия мъж още същия ден са пътували до Румъния, където са оставили малка част от паричната сума. На 11 април 2023 г. са задържани в РУ Шумен за срок до 24 часа. Привлечени са като обвиняеми за престъпление по чл. 209 от НК. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на прокурор от Районна прокуратура Шумен.

На 11.04.2023 г. около 11:30 часа в РУ Нови пазар е получен сигнал, че същия ден след 10:00 часа 89-годишна жена от град Плиска е въведена в заблуждение по телефона от непознат, че неин близък има нужда от медицинска помощ и трябва да се заплати парична сума. Възрастната жена предала на непознат мъж сумата от 2040 лева. В хода на проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия служители на РУ Нови пазар задържали 60-годишен мъж от град Нови пазар, като съпричастен в извършване на деянието. Установено е, че до град Плиска се е придвижил с лекия си автомобил. Доброволно е предал част от взетата парична сума. Задържан е за срок до 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на прокурор от Районна прокуратура Шумен.