Специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред се проведе вчера в плевенска област, съобщиха от полицията.

В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от "Държавно горско стопанство“, "Българска агенция по безопасност на храните“, "Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ.

Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.

В хода на операцията са задържани 9 лица и са образувани три досъдебни производства. Проверени са 472 лица и 315 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 17 пункта за черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 7 автоморги, автосервизи и депа; 15 питейни и увеселителни заведения, 22 търговски обекта. В областта са регистрирани 8 престъпления, свързани с наркотиците, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 63 акта. Съставени са 7 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 15 акта и констативни протокола от други органи.     

Материалите от специализирана акция са докладвани в Районно прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.