Товарен автомобил, превозващ 39 мигранти, е установен с ломското село Аспарухово. В полицейския арест на РУ Лом за 24 часа са задържани водачът му и водач на "пилотен" лек автомобил, съобщиха от ОДМВР - Монтана.

На 02 февруари 2023 г. около 11:00 ч. в с. Аспарухово, общ. Медковец, служители местния полицейски участък спрели за проверка товарен автомобил "Ивеко Дейли" със софийска регистрация, собственост на софийска фирма, управляван от 35-годишен водач от столицата.

При извършената проверка в товарното отделение на автомобила са открити 39 чужденци без документи, представили се за сирийски граждани - 24 мъже, 4 жени и 11 деца. Мигрантите са задържани за срок до 24 часа в РУ Лом, като предстои да бъдат настанени в Специален дом за временно настаняване на чужденци.

При извършената проверка е установено, че водачът на буса е неправоспособен, както и че управлява под въздействието на амфетамини, отчетено с дръг тест. От предната седалка до водача е иззета мъжка чантичка, съдържаща 1,08 грама марихуана, намиращи се в пластмасова опаковка от шоколадово яйце, под формата на суха зелена тревиста маса и 0,97 грама полиетиленова опаковка амфетамин.