На 24 май около 03:50 ч. екип на Първо РУ и на сектор "Пътна полиция" при проверка на водач на мотопед "Пежо“ на бул. Славянски в Русе, в района на кръстовището с ул. Костинброд, са установили, че той е на 17 г. и е неправоспособен.

В хода на проверката униформените са се усъмнили, че е употребил наркотични вещества или техни аналози и е последвала проба с техническо средство, като уредът е отчел положителен резултат за канабис и метамфетамин. 17-годишният е предал доброволно на полицаите метален гриндер и топче суха зелена тревна маса, за която е заявил, че е марихуана.

При допълнителните справки е изяснено още, че регистрационната табела, поставена на мотопеда е издадена за друго МПС - мотопед марка "Карпати", а освен това мотопедът е без валидна застраховка "Гражданска отговорност". На водача е издаден талон за медицинско изследване, но в болница "Канев" той е отказал да даде проби за химичен анализ.

Случаят е документиран и предаден на разследващите. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.343б ал.3 от НК, чл.345 ал.1 от НК и чл.345 ал.2 от НК. Заведена е и преписка за престъпление по чл. 354а, ал. 5 от НК.