Магаретата у нас са на изчезване и почти не се забелязват по селата. Причината е, че все по-малко хора ги търсят за работа, както е било в миналото. Други пък ги използват за храна. Един хърватин, живеещ в България не само спасява животните от кланица, но и ги развъжда в собствена ферма близо до Русе, разказват от NOVA. 

Тя се намира в крайградските квартали на Русе, а ат напълно свободно се отгелждат 20 магарета. Тъй като породата вече изчезва в България, те са тук благодарение на техния стопанин, някои са се родили във фермата, други са спасени. Те не се използват нито за работа, нито пък за така ценното магарешко мляко. И въпреки, че фермата е малка, вече е станала достатъчно известна и тук  идват родители с децата си, които никога не са виждали магаренца.

Всички магарета си имат имена. Някой от тях са родени във фермата, други са спасени от кланницата.

Златан е от Хърватска.Живее в България повече от 30 години. Домът си построил в крайградския квартал Средна кула. Сред пасищата на стопанството си намерил място и за магаретата.

Животните не се продават, не се използват за работа, нито за магарешко мляко. За Златан и Мария те са като домашни любимци. Дори се наложило сами да отгледат магаренцето Емо, като го хранели с краве мляко, защото майка му не го искала

Двамата отглеждат магарета с ясното съзнание, че изчезващият вид, който скоро може да виждаме само в зоопарка, трябва да бъде запазен.

За отглеждането на магаретата стопаните отделят лични средства както за храна, така и за обслужване от ветеринар, субсидии за отглеждането им не били предвидени.