Художник и малки деца създадоха съвместно картина в Добрич, обменяйки енергии, предаде репортер на Агенция "Фокус". Картината е озаглавена "Слънчев свят", защото оказва се малчуганите обичат много да рисуват слънца и това съвсем естествено отразява вътрешния им свят, споделя Николай Тодоров. 

Творецът е известен с уникалната си техника на рисуване - релефност, с елементи на колаж и тематика, насочваща към архетипните образи, които носим в нас от детство. В своя проект той търси взаимодействие между собствения творчески натюрел и "чистата" енергия на 3-годишни деца. В експеримента участват шестима възпитаници на Детска градина "Щурче". По думите на Николай Тодоров децата са го приели и са му се доверили много бързо. В общуването той е споделял техния умален свят, за да премахне границата между деца и възрастни. Малките художници са създали с цветни пастели по три рисунки, които съдържат детския вариант на древни знаци. Образи от тях са подбрани от Николай Тодоров и са пренесени в картина с големи мащаби и релефна текстура и са интерпретирани в типичния за художника стил. Така е създадена обща творба, наречена "Слъ news pic 2
© Община Добрич
нчев свят" и е пряк резултат от обмен на енергии. 

Така е нарекъл художникът и своя проект - "Обмен на енергии". Той е финансиран от Национален фонд "Култура". Всички творби са представени и могат да бъдат разгледани във фоайето на Младежкия център. Дейността е подкрепена и от Община град Добрич. След изложбата картината ще бъде подарена на ДГ "Щурче".

Добричкият художник е сред петимата номинирани творци за Националната награда за живопис "Владимир Димитров – Майстора“ за 2022 година. Носителят ще бъде обявен на 1 февруари.

Жулиета НИКОЛОВА