Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров“ е домакин на изложба на френския художник Бруно Жорж Давид, съобщава Община Ловеч. Експозицията "Хоризонти“ е вече подредена в изложбена зала "Вароша“, официалното откриване е на 27 юни, четвъртък, от 17:30 ч.

Изложбата ни пренася в част от основополагащия му период във Франция, в Прованс, Бретан и в региона на Париж, а след това и в периода, белязан от дългогодишни пътувания по света, особено в Източна Европа след падането на Берлинската стена.

Бруно Жорж Давид е роден през 1960 г. в Тулон в семейство от бретонски и провансалски произход. От много ранна възраст започва да рисува върху множество опори (дърво, плажни камъчета, стари въжета) и да проектира произведения, базирани на рециклирани материали (стари будилници, пружини). На 13 години открива различните техники и практики на гваш, акварел, въглен, кръв, масло, акрил. 20-годишен, започва кариера в рекламата, която го отвежда в около 50 страни, за да работи за големи френски и международни марки. През 2005 г. се завръща към скулптурата и живописта. За него директорът на Художествената галерия Валентин Узунов казва: "Изкуството и пластичният език на изразяване на Бруно Жорж Давид е със силата на цветното преживяване на една незасъхваща палитра. Линията, до която стига погледът и в която се слива цялото творчество на автора в перспективи, кръгозор и невидими багри, е богатството да владееш изкуството на хоризонта. Срещата с изкуството му е съвременният поглед в изследването на натурата, на природата и абстрактното. Хоризонтът е отворен“.

Днес Бруно Жорж Давид живее в София и редовно участва в изложби и международни фестивали. Освен като художник той е признат и в други дейности, по-специално по въпроси на комуникацията и застъпничеството на организираното гражданско общество, пише стихове и разкази.

Изложбата в Ловеч е плод на инициативата на група наши съграждани любители на изобразителното изкуство, които и издават специален каталог с негови работи.