Министерство на културата финансира нов проект на Художествената галерия в Добрич, който има интердисциплинарна стойност - художествена, научна и историческа стойност, като отразява голям период от театралната дейност в България - тенденции, репертоар, режисьорски и актьорски състав. Това съобщи директорът на добричката галерия Недко Недков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Проектът включва и образователен модул. В него ще участват студенти от филиала на НХА в Бургас. Те ще бъдат запознати с класическите "аналогови“ плакатни техники и с творчеството на Людмил Чехларов чрез каталог, издаден от галерията в Добрич, и в пряк контакт с произведенията на художника. Отделно ученици от СУ "Св. Климент Охридски“ в Добрич ще научат повече за художествения плакат, ще развиват и умения в създаването му.

В края на миналата година Художествената галерия в Добрич получи от проф. Людмил Чехларов дарение от над 150 авторски проекта за плакат и 233 плаката в тираж, проекти за пощенски марки и запазени знаци – личен архив на автора. Като продължение на одобре news pic 2
© ХГ - Добрич
ния от Национален фонд "Култура" проект "Плакатите разказват – каталог на Людмил Чехларов“, който включва отпечатване на каталог на дарението, чрез новия проект творчеството на художника, роден в Добрич и създал класика в сферата на българския театрален плакат в периода на своите творчески години в столицата, ще бъде представено чрез пътуваща изложба и съпътстващи събития.   

Експозицията от плакати ще бъде представена в няколко галерии в страната, партньори на добричката галерия – във Варна, Шумен и Силистра.

Жулиета НИКОЛОВА