Художествената галерия в Добрич отдава почит към живота и художествените проекти на Христо Явашев с изложба от 55 негови творби, а дорбуджанският град е първото място, от където тръгва националното турне, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" –Варна. Изложбата се открива в седмицата, в която отбелязваме 87 години от рождението на признатия от цял свят артист с български произход Христо Явашев – КРИСТО (13 юни 1935 – 31 май 2020). От 16 юни "Американска фондация за България“ отново гостува в две от залите на галерията в Добрич със своя колекция. След представянето на "Съвременно британско изкуство“ през 2019 година, в залите на галерията ще бъдат експонирани част от големите проекти на Христо Явашев – Кристо и съпругата му Жан-Клод, спътница в живота и съавтор в множество общи проекти от 1958 г.

Изложбата е със заглавие "Христо Явашев, почит към неговия живот и художествени проекти“ и започва да пътува из България от Добрич, родния град на Дико Михов, съосновател и първи президент на АФБ. Колекцията на Фондацията е събирана в продължение на повече от десет години, като оригиналните работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство. Тя представя разнообразие от проекти на Кристо и Жан-Клод с повече от една работа, като едновременно показва творби, с които художниците са финансирали своите скъпи начинания. Това са оригинални офсетови цветни литографии, които често са публикувани в ограничени тиражи или пък са отпечатани на специална копринена или лята ръчно хартия. В колекцията са събрани тематично и хронологично проектите, като се започне от серията "Ранни творби“ (1958-1969) и се премине през "Опакован бряг“, Австралия (1969), "Завеса на Долината“, Колорадо (1970-72), "Опакованият Райхстаг“ (1971-95), "Опакованият мост Понт Ньоф“ (1975-85), "Опаковани пътеки“, Канзас сити (1977), "Мастаба“ в Абу Даби (1979), "Чадърите“ (1991), проект, осъществен в САЩ – в жълто и в Япония – в синьо, "Над реката“, проект за река Арканзас (1993), "Опаковани дървета“, Швейцария, (1997-98), проект "Стената“ (1999) и последния във фонда на АФБ проект "Портите на Ню Йорк“ от 2003 година.

През юли и август изложбата с творби от колекцията на "Американска фондация за България“ "Христо Явашев - почит към неговия живот и художествени проекти“ ще гостува в Русе, през септември - в Сливен, а преди да се върне обратно в САЩ, ще бъде показана в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“ в София през октомври. Така българската публика, която досега не е имала възможност да се срещне непосредствено с творчеството на Кристо и Жан-Клод, ще може да се докосне до тези творби.

Жулиета НИКОЛОВА