"Коалиция ГЕРБ – СДС направи всичко възможно да сформира правителство, което да поеме отговорните задачи за управлението на страната и във вътрешен, и във външен план в тази нестабилна обстановка. Правителство с кандидати за министри – експерти, които са от най-високо ниво и кандидат за министър-председател – един изключителен хирург, добър администратор и зам.-председател на Българския лекарски съюз. Направихме всички възможни компромиси с единствената цел – да има редовен кабинет, за да могат изпълнителната и законодателната власт да се захванат с най-важните закони в интерес на гражданите и за преодоляване на кризите.“ Това заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ – СДС Христо Терзийски, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ - Кюстендил. Той даде съвместен брифинг с общинския председател на политическата сила в Кюстендил Михаела Крумова.

Терзийски отчете дейността си като народен представител и информира за по-важните приети законопроекти. "За краткото време на този кабинет мога да посоча няколко приети закона на второ четене, инициативата за които бе на ГЕРБ – СДС. Миналата седмица приехме Закона за социалното подпомагане, където с 22% се увеличават помощите за деца и възрастни с увреждания, така че да могат те и семействата им, при тази тежка икономическа ситуация, да посрещнат своите нужди по-леко. Другият закон, който приехме, също е важен – показва грижата на обществото за изравняване на стандартите. Това е Законът за семейните помощи за деца. Приети бяха нашите предложения за детските добавки за осиновители“,

обясни Христо Терзийски. Той допълни, че е за случаите, където един родител осиновява. През последните 10 години в България са осиновени около 9 000 деца, като около 30% от тях са осиновени само от един родител. "Затова миналата седмица се прие този закон, с цел да има една равнопоставеност при грижата за тези деца“, обясни народният представител от ГЕРБ – СДС.

"Приехме и Закона за изменение и допълнение на закона за земеделските производители – да могат още от 1 януари 2023 г. да кандидатстват със заявления за помощи“, каза Терзийски. Става дума за над 100 хил. земеделски производители, допълни депутатът. "Нашите експерти от енергийния сектор, с дейното участие на г-н Делян Добрев, направиха предложение за компенсирането на ползвателите на моторните горива. Все още не е приет на второ четене, но ще продължим да работим в тази посока“, обясни още той.

Христо Терзийски заяви, че с промените в Изборния кодекс и с връщането на хартиената бюлетина е дадена възможност за избор на всеки един гражданин как да гласува. "По време на кампаниите това бе един от постоянно задаваните въпроси и в тази връзка хората изразяваха своите притеснения“, обясни народният представител от ГЕРБ – СДС. Терзийски поясни, че в НС участва в две комисии – вътрешната и тази за противодействие на корупцията, а отделно се е включил и във временната комисия за цените на горивата за огрев. Последната е със срок на действие до края на този месец. "Проведохме доста на брой изслушвания на директорите на предприятията, викахме няколко пъти ресорния зам.-министър и изпълнителния директор на Агенцията по горите. В петък на изслушване беше и министърът на икономиката. Събрали сме доста материали и в края на дейността на тази комисия ще излезем с предложения, ако е необходимо и със законодателни промени. Поне до този момент виждаме доста дефицити в изпълнителната власт и по отношение на регулярното снабдяване на хората с най-нужното за този сезон – дървата за отопление. Без да се колебая се включих в Комисията, тъй като в нашия район това е от традиционните начини за отопление“, коментира Христо Терзийски.

Общинският ръководител на ГЕРБ – Кюстендил Михаела Крумова заяви: "И на национално, и на местно ниво се стараем да работим в полза на гражданите, независимо, че понякога се налага да се вземат трудни и неактуални решения. Историята е показала, че правилните решения, винаги са трудни. Ние се стараем да работим за гражданите, за да се повиши тяхното благополучие, защото това, което трябва на всички е достъп до социални услуги, до здравеопазване, до инфраструктура и повишаване на доходите.“ По повод настъпващите Рождествени и Новогодишни празници Крумова пожела на жителите на Кюстендил и областта да ги прекарат весело и спокойно, да има здраве и щастие във всеки дом и семейство.