Ще напомня, че имаше решение на Градския съвет на БСП в две точки: Първа точка беше, че нашият кандидат за председател на СОС е Диана Тонова и втората, че не трябва да се подписват споразумения за сътрудничество с ПП- ДБ-Спаси София и ГЕРБ. Ние в Националния съвет само подкрепихме това решение, без да го променяме тогава. Практически, на последното заседание, на което беше избран председателят на СОС от ПП-ДБ общинските съветници не изпълниха решението на Градския си съвет. Това заяви в изказването си по време на заседанието на Националния съвет на БСП зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на софийската организация на БСП Христо Проданов.

"Ще ви върна само една година по-рано, когато в столичната партийна организация имахме същия казус: Тогава Елен Герджиков от ГЕРБ беше председател на ОбС. Бойко Борисов в неговия си стил реши, че трябва да смени председателя на ОбС и предложи Георги Георгиев. Тогава нашата група общински съветници пак подкрепиха кандидата на ГЕРБ за председател на СОС. Ние пак се възмутихме. И предприехме действия спрямо тогавашния председател Калоян Паргов като наложихме наказанието една година да не се заемат ръководни постове", припомни социалистът и добави:

"След това, за да има мир, за да има разбирателство – това, за което винаги сме призовавали, тук в тази зала преди една година избрахме Иван Таков с пълно мнозинство".

Христо Проданов бе категоричен, че като дългогодишен член на софийската организация и през последната година е работил единствено и само градската организация да е единна, да работи принципно. "Съобразявали сме се и с решенията й. Понеже Иван Таков обърна внимание, че бил саботиран, ще припомня, че листата за местните избори беше одобрена от Националния съвет така, както беше избрана на градската конференция – съобразихме се и с това решение".

Що се отнася до кандидата за кмет, той подчерта позицията си, че според него, председателят на партията трябва да е и водач на листата. "Нямаме от какво да се срамуваме. Но решиха Ваня Григорова да е водач на листата, добре и това да е така. С всяко едно нещо се съобразявахме. Всяко едно нещо, доколкото съм могъл, съм подкрепял и съм помагал", подчерта социалистът.

"Как да се почувствам обаче, след като в градската организация разговаряме чисто партийно в Националния съвет да вземем едно принципно решение – да не подкрепяме за председател на СОС нито представител на тези, които само месец преди това бутнаха Паметника на Съветската армия, нито от мнозинството на ГЕРБ? Което сега с помощта и на нашите съветници беше формирано? Как да го обясняваме това на хората, гласували за нас? Защото, сега всички приемат, че в Столичния общински съвет БСП е в управлението и сме в коалиция с ГЕРБ. Първият въпрос, с който телевизионна водеща ме посрещна преди седмица беше този – как в Парламента сме били опозиция, а в СОС сме на власт, в коалиция с ГЕРБ. И всичко това се лепва като петно на софийската организация, но оттам и на цялата партия", категоричен бе Христо Проданов.