Когато човек се докосва до изкуството, това възвръща вярата му. С тези думи художникът Христо Кралев откри пресконференцията по повод негова самостоятелна изложба, която утре в 17:30 ч. ще бъде официално открита в Художествената галерия в родния му град Добрич, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич.

Живописните творби на Христо Кралев създават усещането за огромен и пъстър килим, който носи образа на любимата му Добруджа - в багри,форми, образи и легенди, отвеждайки към изконни понятия и представи, създаващи картината на човешката ни същност. Това е една шарена приказка, в която водата разказва,  повява утринен бриз или се завърта колелото на един човешки живот. В тази изложба тя е видяна в светлина, която струи от ярката цветност, виталността и всичко, което утвърждава животът.

По думите на автора изложбата бележат няколко отлики от всичко създадено досега от него. Тя е най-обемната досега в творческата му биография. Твор news pic 2
© ХГ - Добрич
бите, изпълнени в смесена техника, са представени в няколко зали на галерията. Около 6 години Христо Кралев работи по създаването на експозицията "Сто стъпки светлина". В общуването с публиката той разчита не на възприятието на окото, а това на душата. "Създаването на художествен продукт, свързан с изкуството, е нещото, което засилва вярата в човека. Всеки един от нас има и едното, и другото - в един момент вярва силно, в друг - не вярва никак. Но и в двата случая има по едно зрънце, което остава като противовес на другото. Целта на изкуството е това зрънце на невярващия да го засили, а във вярващия - да го заздрави", сподели Христо Кралев. 

Втората отлика е, че тази изложба е "обърната" към всеки човек, който през годините назад е подавал ръка и е помагал на човека и художника Христо Кралев. Това са учители, професори, приятели, дори българи в чужбина, които без да го познават преди, са го приемали в своя дом. И както каза Валерий Пощаров, гост на пресконфер
© ХГ - Добрич
енцията, художник, галерист и стар приятел на твореца, с когото го свързва над 50-годишно приятелство, тази изложба е един своеобразен поклон пред всички тези хора, поклон пред родния Добрич и обичната Добруджа. 

Третата отлика е специалното място, което Христо Кралев отрежда на Добруджа в тези творби и идеята за неразривната връзка между човек, земя и Бог. И тези три елемента всяка година от цикъла на живот създават спектакъл, неповторим и вълнуващ, запечатан в неговите творби. 

Изложбата чертае пътя, който в годините Христо Кралев е извървял като личност и творец, с натрупаната мъдрост и духовната връзка, изградена с хората и земята. И както отбеляза Валерий Пощаров, културни събития, като тази изложба са особено ценни в дни като днешните, когато човечеството преживява природни катаклизми, войни и ред други предизвикателства на ежедневието ни, защото общуването със стойностното изкуство връща куража да се живее.

Жулиета НИКОЛОВА