Представителят на Франкофоли за България и бивш заместник – кмет на Благоевград Христина Спасова разкри своята истина защо фестивалът вече не се прави в областния център. По време на пресконференция тя заяви, че настоящият градоначалник Илко Стоянов я е нападнал и подчерта, че не е редно да се крие зад жена, предаде репортер на "Фокус“.

Поводът за изявлението на Спасова е изказването на Илко Стоянов от тази седмица, свързано с това защо Франкофоли вече не се провежда в Благоевград.

Припомняме, че на своя пресконференция той заяви, че след като е станал кмет е счел за нередно да се сключва договор за фестивала с бившата заместник – кметица, още повече, че за провеждането на музикалното събитие в няколко поредни години са дадени над 5 млн. лв. от общинския бюджет без да има приходи за Общината.

По думите на Спасова, Франкофоли в Благоевград е бил 5-годишна приказка с богата предистория, датираща още от 1991 година.

"Марката е френска, а аз съм представител за България заедно със Станка Желева. След 20-годишно прекъсване, екипът ни трябваше да спечели отново доверието на френския екип за възраждането на фестивала у нас, за да се проведе отново. Аз съм представител на принципа на франчайза без да получавам финансово възнаграждение за което“, отбеляза Спасова.

Бившата заместник – кметица коментира и твърдението на Илко Стоянов, че се е срещал с френския посланик и е говорил с него за провеждане на фестивала в Благоевград.

"Първата среща на Стоянов бе с мен по време на предизборната му кампания. Той искаше Франкофоли да продължи да се "случва“ тук заедно с наградите на БГ радио. Именно поради това убедих много хора да гласуват за него, за което се извинявам. След нашата среща представители на Министерството на културата се свързаха със Стоянов и поискаха отговор какво се случва с провеждането на фестивала“, коментира Спасова, допълквайки, че отговорът на Стоянов е бил, че не иска фестивалът да се провежда в Благоевград, защото се прави от нея.

По отношение на средствата, които са били разходвани за провеждането на фестивала в Благоевград, Спасова обясни, че през 2015 година с решение на Общински съвет е прието Франкофоли да се провежда със свободен вход. Тя отбеляза, че по това време, а и в следващи години настоящият кмет Стоянов е бил общински съветник и също е гласувал "За“ провеждането на фестивала без билети за публиката.