Храната и хигиената на столовата не са причина за появата на клиника за отравяне при децата от Спортното училище в Пловдив. Това съобщи за Агенция "Фокус" директорът на ОДБХ д-р Иван Шиков. С това казусът по отношение на безопасността на храните е изчистен. РЗИ би трябвало да си направят проучването откъде би могло да се е получила тази клиника, каза Шиков.

До този категоричен отговор се стига, след като са излезли и последните допълнителни резултати от оторизирана лаборатория на допълнителен материал от храната. Резултатите от пробите, взети от работниците в кухнята, също са отрицателни по отношение на микроорганизми, каза Шиков, базирайки се на информация от РЗИ. 

Попитан каква тогава е причината за натравянето на децата, д-р Шиков отговори, че това той не може да каже, тъй като тяхната компетенция по отношение на безопасността на храните е доказана дотолкова, доколкото резултатите заявяват, че храната, повърхностите и суровините са чисти откъм микроорганизми, които биха могли да причинят тази клиника, която се е наблюдавала при тях. Той също си позволява да гадае и смята, че може да е и някакво съвпадение с върлуваща вирусна инфекция в момента.

Столовата на Спортното училище ще остане затворен, докато собственикът не изпълни предписанията, които са му направени за пълно почистване и дезинфекция. След това отново ще бъдат взети проби за микроорганизми в кухнята. Паралелно с това той ще получи и акт за административно наказание по отношение на хигиената и дезинфекцията.

"Имаше намножаване на микроорганизми, които не са задължително патогенни, за да предизвикат заболяването на децата. Срокът за изпълнение на предписанията е до 30 септември. Чак тогава столът към Спортното може да бъде пуснат в експлоатация.