Хотел за насекоми удивлява посетителите в Ботаническата градина в Балчик и това е последната новост там, съобщи ръководителят й Валя Машкарова, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. За първи път в красивата градина край морето се експонира подобен хотел, където обитателите му се самонастаняват. Важно е той да е в близост до медоносни и ароматни растения, за да привлича насекомите. Те са основни опрашители на растенията и допринасят за поддържане на екологичната верига. Обитателите на този хотел "обхождат“ близките растения в момент на цъфтеж. Това спомага пък производството на по-голямо количество семена. Една от основните дейности на ботаническите градини е събиране на семена от различни видове растения и техния обмен, припомни Валя Машкарова.

Това включва местни растителни видове и декоративни, част от експозициите, получени от организации, които се занимават с растителни науки. Създаването и поддържането на хотел за насекоми е своеобразен екологичен експеримент, който всеки, имащ достатъчно голяма градина или двор, би могъл да пробва, отбеляза специалистът. Интерес представлява за децата, като има възпитателна и образователна цел, помага децата да осъществят по-дълбока и пълноценна връзка с природата, да я познават и да имат градивно и позитивно отношение към всичко в нея.

Хотелът за насекоми е достатъчно голяма къщичка, изградена само от природни материали - шишарки, керамични съдове, надупчено дърво, слама, канап и др. Тези материали привличат определен вид насекоми, които се настаняват в това обкръжение и заживяват там, изпълнявайки своята функция - зимуват, размножават се и опрашват цветята. Това са пеперуди монах, пчела зидарка, златоочица, земна пчела, бръмбар, сирфидни мухи, дървесна пчела, калинка. Непосредствено до хотела е поставено информационно табло, където на два езика - български и английски, са представени детайли. Идеята е възприета от други ботанически градини, а през тази година ботаниците в Балчик са последвали техния опит.

Жулиета НИКОЛОВА