Приключи XI-тото издание на хоровия фестивал "Черноморски звуци", а хористи от пет страни - България, Израел, Нидерландия, Полша и Словакия, споделиха  музика, радост, усмивки и много обич в белокаменния Балчик. Това посочват самите организатори - Сдружение "Музикален свят" с артистичен директор диригента д-р Валентина Георгиева и подкрепата на Община Балчик, Държавния културен институт-Културен център "Двореца", Туристическия информационен център "Мелницата" и НЧ "Паисий Хилендарски - 1870 г.", предаде репортер на "Фокус"

"Хор на тазгодишния" фестивал е Девическият от Познан, но по думите на д-р Валентина Георгиева, "големият победител тази година е човечността". Здравословни проблеми отменят възможността диригентът на полския хор да пътува за Белия град, а лошата новина идва два дни преди турнето. Въпреки това децата получават шанса да участват във фестивала в Приморска Добруджа, благодарение на Patryk Lehmann, диригентът, който успява да успокои и изведе децата на сцена. "Голямото сърце и пример за истинска колегиалност, който защити безапелационно работата на Anna Michalak и направи децата щастливи", сподели още д-р Валентина Георгиева.

Другата история за човечност идва от Хор "Белле вочи“ от Нидерландия, с диригент българката Недялка Тодорова. Дни преди тръгването за Балчик тя разбира, че една от хористките е тежко болна и не може да участва във фестивала. Все пак тя ги изпраща, подарявайки на всички значки, с послание: "Музиката е любов – Любовта е музика“.

Град Балчик е с дългогодишни традиции в хоровото изкуство и форуми, които го популяризират. С благодарност към всички, допринесли за това, д-р Валентина Георгиева изразява своята увереност, че традицията ще продължи напред във времето, защото в морския град има хора, "които знаят какво и как да направят, за да се множат хоровете, които искат да споделят изкуството си  в Белия град".

Жулиета НИКОЛОВА