194 души се включиха в пролетния дял на кампанията "Движи се и победи“ през 2023-а. Това сочат данните, изготвени от РЗИ – Велико Търново /един от основните организатори на акцията/, предаде кореспондент на "Фокус“.

Трите инициативи, които бяха част от пролетния етап, се случиха в дните между 14 май и 3 юни. Общо 194-а деца, ученици и възрастни преминаха по трите туристически маршрута – до хижа Божур, до Преображенския манастир и до парк "Ксилифор“. Мъжете са били 52-а, а жените 142.

"Активността на участниците в кампанията по възрастови групи е следната: на първо място, с най-голям брой участници и с най-висок относителен дял е групата 20 - 59 години – 72 лица (37,11% от всички участници); на второ място е групата 4 - 19 годишните (63 лица – 32,47%); на трето място е групата над 60 години (59 участника – 30,41%)“, поясняват още от РЗИ.

Измерено е кръвното налягане на 127 души, като при 16 от тях или 13% са установени високи стойности.

В края на акцията бяха раздадени и много награди – в различни възрастови групи. Отличия имаше както за малки, така и за големи.

Призът във възрастовата група 4 – 19 години (ваучер за подарък на стойност 40 лв.) спечели Рая Генова на 8 години. Наградата във възрастовата група 20 – 59 години (ваучер за подарък на стойност 40 лв.) спечели Снежана Василева на 52 години. В категория 60 и над 60 години победител е Йордан Грозданов – на 60 години. Специалната награда "Семейство" (ваучер за подарък на стойност по 40 лв.) спечели семейство Милчо и Снежана Пънови. Специалната награда "Най-малък участник" се присъди на Симона Здравкова на 5 години, преминала и трите маршрута на кампанията. Специалната награда "Най-възрастен участник" отиде при Ангел Христов на 86 години от Велико Търново, преминал два от трите маршрута на кампанията, който печели ваучер за подарък на стойност 40 лв. Наградата на председателя на Великотърновския Общински съвет (плакет) за най-масово участие на училище в кампанията се присъди на СУ "Ем. Станев" – Велико Търново, включило се с най-голям брой ученици и преподаватели в кампанията. Наградата на Регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта за всички участници в кампанията на възраст до 29 години, независимо от броя на преминатите маршрути спечели Анастасия Янкова на 8 години. Наградата на Младежкия дом за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор се присъди на Радослав Стефанов Стефанов на 15 години.

Туристите, преминалите и трите маршрута на кампанията, разпределени в три възрастови групи, участваха в жребий за големите награди – ваучери от магазин за спортни и туристически принадлежности на стойност 90 лв. Голямата наградата във възрастовата група 4 – 19 години (ваучер за подарък на стойност 90 лв.) спечели най-малкият регистриран участник в кампанията: Симона Здравкова на 5 години. Голямата наградата във възрастовата група 20 – 59 години (ваучер за подарък на стойност 90 лв.) спечели Мариела Дюлгерова на 52 години. Голямата наградата за участниците в групата 60 и над 60 години (ваучер за подарък на стойност 90 лв.) спечели Георги Божков на 77 г.одини.

Кампанията за подобряване и укрепване на здравето на населението в община Велико Търново "Движи се и победи – пролет 2023" се организира за 21 година от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество "Трапезица 1902" и Младежки дом - Велико Търново, и преминава под егидата на председателя на Великотърновския Общински съвет. С пролетното издание на "Движи се и победи" броят на проведените досега кампании става 40, а общият брой на участниците - 19 662 души, в това число и 453 семейства.