Хора в нужда загърбиха собствените си проблеми и помагат с почистването на двора и пространството около църквата в търновското село Самоводене, предаде кореспондент на "Фокус“. Групата съмишленици е организирана от Христо Атанасов от село Леденик, който е и техен покровител. От над 30 години Христо приема в дома си хора, изпаднали в беда и им помага. В момента в къщата му са настанени 22-а души, които се издържат с негова помощ, но и с работа. Сред тях са както 4-месечно бебе, така и 63-годишен пенсионер.

"Ходим, работи, изкарваме, макар и не всички да са трудоспособни. Малко са тези, които могат да работят, но и това ни е достатъчно“, oбяснява Христо.

Сега той и неговата група почистват безвъзмездно двора на църквата в село Самоводене и пространството около храма. Поканата да се включат в акцията е дошла от инициативния комитет, който се е заел да реставрира светата обител и от кмета на селото Стефан Маглов.

Скоро църквата в Самоводене ще навърши 180 години. В нея е открито първото светско училище в региона, имало е и читалище. Сега местни са се заели да възстановят притегателната сила на храма за малки и големи, като за да се случи това е необходим първо сериозен ремонт.

"Правя го, защото се казвам Христо и съм християнин, и си нося кръста. На такъв светъл празник като Великден, който предстои, длъжни сме по някакъв начин да помогнем, а не само да търсим помощ. В крайна сметка ние сме българи и трябва да се отзовем. На такъв празник не може да искаш пари, ако си християнин“, казва още Христо.

Хората от селото планират да отбележат Възкресение Христово именно в храма, като ще раздават боядисани яйца и козунаци. Ще има и малък благотворителен базар, парите от който отново ще отидат за църквата.

Луиза ТРАНЧЕВА