Всички пътища във Великотърновска област са проходими при зимни условия. Няма бедстващи хора, както и откъснати населени места. Това увери областният управител Ивайло Здравков, предаде кореспондент на "Фокус“. Все още, обаче, има населени места без ток – пет села в община Велико Търново, шест - в Стражица, четири в Сухиндол. Екипи на "Енерго-Про“ имат достъп до тези селища и работят по отстраняване на повредите. Очаква се ток да има до края на деня.

"Екип на дружеството от 12 души не се е прибирал от три дни и е настанен в Стражица, така че да отреагира на всички аварии своевременно“, каза още губернаторът.

По главните и второстепенни пътища е спокойно.

"И в момента тежкотоварните превозни средства се спират на места и не се пропускат в посока Русе поради факта, че Русенска област не може да ги поеме, а хиляди ТИР-ове чакат да напуснат страната в посока Румъния“, обобщи още Здравков. Той бе категоричен, че основният проблем по отношение на пътните артерии и затварянето им са лошо оборудваните моторни превозни средства и най-вече тежкотоварните, които са били с летни гуми.

Старши комисар Димитър Машов, директор на ОД на МВР допълни, че полицията разполага с КПП на Прохода на Републиката във връзка с миграционния трафик. На него се спират и проверяват голяма част от автомобилите. Формално много от тировете отговарят на законовите изисквания при зимни условия да шофират с 4 мм. грайфери, но гумите им са летни и тук институциите нямат правомощия.

"Вечерта в събота, когато започна обилния снеговалеж, предприехме спиране на товарните автомобили и пропускахме единствено тези с вериги“, обясни директорът на ОД на МВР. Ръководителят на Областно пътно управление инж. Венцислав Ангелов съобщи, че единственият затворен път е 3 – 504 от село Стефан Стамболово до Обединение. Там има преспи около 4-5 метра, които се третират с тежка техника и този следобед билото ще бъде пробито. По думите на инж. Ангелов над 110 машини работят на терен и в момента в цялата област. Относно инцидента със закъсалите преди дни автобуси в района на село Поликраище той бе категоричен, че не е имало бедстващи хора, а причина за това е аварирал камион. По време на виелицата другата по-сериозна ситуация е била край Патреш, където от 5-метрови преспи са извадени 12 автомобила, а сред пътниците е имало детенце с аутизъм. И там екипите на пожарната и полицията са действали професионално като не е допусната по-драматична ситуация.

Областният управител подчерта, че Областният кризисен щаб е осигурил допълнителна подкрепа от редица институции сред които НВУ и дори затворници от общежитието, а което е получено разрешение от затвора в Ловеч. Военният министър пък е разрешил в 4:00 часа сутринта срещу неделния ден екипи и техника на Националния военен университет да се включат в борбата с тежката зимна обстановка.