Хор "Черноморски звуци" от Балчик открива Коледния фестивал в Малта. Това съобщи Валентина Георгиева, диригент и ръководител на хора в Белия град, предаде репортер на Агенция "Фокус". Четвъртото издание на международния хоров фестивал ще се проведе от 2 до 4 декември в различни барокови църкви на острова. За хора от Белия град да даде начало на музикалното събитие с коледен дух е "чест и отговорност", сподели Валентина Георгиева. Участник във фестивала е също Дамската формация "Music & Joy". За първи път те ще се изявят на голяма международна сцена. Формацията е създадена по време на ковид пандемията към НЧ "Паисий Хилендарски - 1870" в Балчик. 

Програмата, която смесен хор "Черноморски звуци" ще представи, включва 25 произведения, основно българска музика - църковнославянска, съвременни български автори, обработен български фолклор и коледни песни. Концертите са всяка вечер в рамките на фестивала с продължителност 20 минути.

"За Малта с хора си мислехме от 2018 г., но нещата не се случваха, все нещо ни пречеше. Получихме изключителната подкрепа на Община Балчик и Общинския съвет. Те финансират нашето пътуване сега. Това гостуване е много важно за нас, защото от 2017 г. хорът не се е представял на международна сцена", коментира Валентина Георгиева. Тя съобщи, че сред участниците има още един хор от България - Детски хор "Орфей" от град Хасково. Във фестивала ще участват музикални формации от Литва, Италия и Малта. Финалният концерт на 4 декември ще се излъчва по една от националните телевизии на острова и може да бъде проследен и онлайн от 19:15 ч. местно време.

Хор "Черноморски звуци" от Балчик  вече е получил покани за участие в няколко международни фестивала следващата година - "Венециански нощи" в Лидо ди Йезоло, Венеция, през юни, "ACQUA AZZURRA" в Лаго ди Гарда, Верона, през юли и "Магията на Венеция" в Лидо ди Йезоло, Венеция, в началото на септември. 

Хор "Черноморски звуци" е създаден през 1914 г. и е лауреат на множество награди от международни фестивали. От 2011 г. е организатор и домакин на едноименния фестивал, който се провежда всяка година в Балчик.

Жулиета НИКОЛОВА