Концерт "С музиката на Джоакино Росини – 160 г. Messe Solennelle“ ще поднесе на добричката публика Хор "Добруджански звуци“ с диригент Елвира Пастърмаджиева днес - 26 май, от 18:00 часа в Огледална зала "Нели Божкова“, предаде репортер на "Фокус". Солисти са Галина Великова, Даниела Рабчева, Атанас Атанасов, Паско Ташев, Радослав Радев. На рояла - Мария Славова. Билети ще се продават от 16:00 часа в залата. Цената на билета е 5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.

Росини първоначално написва "Messe Solennelle“ за дванадесет певци, четирима от които солисти, две пиана и хармониум . По-късно създава оркестрова версия, включваща допълнителна част "O salutaris hostia “ като сопранова ария. Тази версия на литургията не е изпълнявана приживе, защото не е могъл да получи разрешение да я изпълни с певци в църква. Тя е представена за първи път три месеца след смъртта му в Salle Ventadour в Париж от трупата на Théâtre-Italien на 24 февруари 1869 г.

" Един от най - великолепните оперни композитори - Джоакино Росини /1792 – 1868/ дебютира със своя опера едва 18-годишен, а през следващите шест години композира още петнадесет мелодрами, сред които "Танкреди“, "Италианката в Алжир“ и "Турчинът в Италия“. Музиката му не само съпровожда персонажите, тя ги характеризира, "обрисува“ ги. За него Стендал пише: "Няма друг човек след смъртта на Наполеон, за когото да се говори ежедневно както в Москва, така и в Неапол, както в Лондон, така и във Виена, както в Париж, така и в Калкута“.

Сред най - известните му опери са "Севилският бръснар“, "Крадливата сврака“, "Пепеляшка“, "Семирамида" и "Вилхелм Тел“. На върха на славата си, когато е едва на 31 години, се оттегля от света на операта и се ограничава с композиране на камерна музика и сонати за пиано. И така до неговия последен шедьовър – месата "Petite messe solennelle" от 1863 г., която самият автор определя като най - интимното си творение. Талантлив, красив, чаровен, елегантен, гениална музика, любов и гастрономически рецепти – кратката характеристика на прочутия композитор.

"Дайте ми сметката от пералнята и аз ще я направя на музика", обичал да казва той. И още един щрих към гениалния италианец – свирил е на няколко струнни инструмента и сам дирижирал оперите си. Признат от Ференц Лист и Камий Сен - Санс за отличен клавирен изпълнител. Рисувал живопис и пишел с таланта на писател. Според музикалната критика неговото творчество представлява нов етап в развитието на италианската опера. Музикално-сценичните произведения на Росини се считат за основата, върху която по-късно италианското оперно творчество ще достигне до своя най - голям разцвет", припомнят от общината, организатор на юбилейния концерт.

Жулиета НИКОЛОВА